Een haaroliebehandeling is een veel gebruikte methode die is gericht op het zorgen voor het haar. Steeds meer mensen zijn bereid om deze behandeling te ondergaan, terwijl anderen zeggen dat zij het haar al hebben behandeld met een dergelijk genezende procedure. En samen met de groeiende populariteit van een haaroliebehandeling, rijzen de vragen over deze geweldige haargenezende procedure. De meest voorkomende vragen die je op het internet tegenkomt zijn verbonden met de manier van applicatie en het type van olie om te gebruiken.
Het artikel bevat korte antwoorden om de meeste twijfels weg te nemen.
Haaroliebehandeling. Waar begin je?
De eerst stap die je moet nemen voor het aanbrengen van de olie op het haar is het bepalen van de conditie van het haar. Hierdoor zulen we de juiste olie kunnen kiezen voor onze dagelijkse haarverzorging. Als dit eenmaal is gedaan, wordt het aanbevolen om een olie te kopen en te leren over de applicatietechnieken. Voor het begin van de eerste sessie is het de moeite waard om een allergietest te doen om eventuele averechtse reacties op jouw huid te elimineren.
Welke olie is goed voor mijn haar?
De regel is eenvoudig. Plantaardige oliën zijn rijk in meervoudig verzadigde vetzuren, welke geschikt zijn voor hoog poreus haar (beschadigd haar). Voor laag poreus haar (gezond en glanzend) worden verzadigde vetten aanbevolen, en enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn perfect voor medium poreus haar (ietwat beschadigd of krullend haar). Het enige dat je hoeft te doen, is het niveau van porositeit van het haar definiëren om de juiste olie te kiezen. In de meeste gevallen kan de werking van een olie zeker worden waargenomen aan het einde van de behandeling.
Waar koop je een haarolie?
De meest populaire plantaardige oliën die je kunt gebruiken voor een haaroliebehandeling kun je vinden in een reguliere winkel die voedingsoliën verkoopt (zonnebloemolie, olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, kokosolie of druivenpitolie). Enkele van de pure oliën, zoals wonder- of arganolie, kunnen ook bij de apotheek worden gekocht. Als het gaat om drogisterijen, in de meeste gevallen bieden zij cosmetica gebaseerd op een mix van plantaardige oliën. Echter, de ongetwijfelde winnaar is het internet, waar men alle oliën kan vinden die wereldwijd geproduceerd worden. Bovendien wordt het geadviseerd om de officiële webpagina van de distributeur te bekijken, online drogisterijen te bezoeken of veilingen om de olie die je zoekt te vinden.
Hoeveel van de olie moet worden aangebracht op het haar?
Er zijn geen beperkingen verbonden met de hoeveelheid van de olie die op het haar aangebracht kan worden, maar over het algemeen is het niet noodzakelijk om er veel van aan te brengen. Afhankelijk van de consistentie van het product zijn enkele druppels of zelfs twee eetlepels voldoende (let op, het is niet raadzaam om meer dan vier eetlepels per dag te gebruiken). Het is belangrijk om een dergeleijke hoeveelheid op het haar aan te brengen zodat de olie vrij kan worden geabsorbeerd en het haar niet bezwaart. Bovendien, als het in grote hoeveelheden wordt aangebracht, kan het moeilijk zijn om de natuurlijke cosmetica volledig te verwijderen als de haaroliebehandelingssessie eenmaal over is.
Moet een olie alleen worden aangebracht op de hoofdhuid, of moet het ook op het haar worden aangebracht?
De applicatie van een olie is afhankelijk van het type product dat we gaan gebruiken. Ter demonstratie, het is raadzaam om zware oliën of oliemengelingen alleen in de hoofdhuid in te masseren, terwijl het beter is om lichtere oliën op de gehele haarlengte aan te brengen. Hoewel de applicatie van oliën vrijwel hetzelfde is voor elk product, is het raadzaam om op de bijsluiter te kijken of de webpagina van de fabrikant te bezoeken om te zoeken naar gebruiksaanwijzingen.
Hoe voer je de haaroliebehandeling uit?
Een haaroliebehandeling is een haarverzorgingsprocedure die op vele manieren kan worden uitgevoerd. Plantaardige oliën kunnen worden aangebracht op droog, vochtig of nat haar. Als het gaat om de behandeling zelf, kan deze voor of na het gebruik van shampoo worden uitgevoerd. In feite kunnen oliën ook als afwerking voor het kapsel worden gebruikt. Er zijn talloze manieren om oliën aan te brengen op het haar. Probeer er een paar om de meest geschikte voor jou te vinden.
Hoe lang moet een olie op het haar blijven zitten?
Natuurlijke plantaardige oliën worden gezien als volledig veilig voor mensen, daarom zijn er geen beperkingen verbonden met de tijd die je besteedt aan het laten zitten van het product. Zoals hierboven vermeld, kan het haar worden behandeld met een olie voordat je shampoo gebruikt. Echter, hoe langer de olie op het haar blijft zitten, hoe meer tijd alle voedende stoffen hebben om diep in de haarstructuur te penetreren. De olie kan zelfs ’s nachts blijven zitten.
Hoe bepaal je of een haaroliebehandeling effectief is?
Dat is eigenlijk duidelijk te zien. Als jouw haar zichtbaar gladder wordt, gezonder, en het ziet er simpelweg beter uit dan voor de behandeling, dan is dat een teken dat de haaroliebehandeling werkt. Over het algemeen wordt de uitkomst na een week van regelmatig olie aanbrengen merkbaar, echter, het is allemaal afhankelijk van de individuele gesteldheid van het haar.
Wat zijn de methoden van een haaroliebehandeling?
Er zijn drie basismethoden voor een haaroliebehandeling die naar wens kunnen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld, je kunt de olie aanbrengen op droog haar, in de meeste gevallen voor het gebruik van shampoo. Natuurlijk is het ook mogelijk olie aan te brengen aan geföhnd haar, bijvoorbeeld direct na het stylen, om glans te geven en het kammen te vergemakkelijken. De tweede methode voor het behandelen van haar met olie is de cosmetica aanbrengen op nat haar. In dit geval kan het haar direct voor de behandeling nat zijn (gewoon om een olie aan te brengen) en je kunt de cosmetica ook na het gebruik van shampoo aanbrengen (je moet dan wel eerst het overtollige water uitspoelen). Er is nog een methode over, namelijk het haar in een kom doen met een mengeling van water en olie. Bovendien kan de olie ook worden toegevoegd aan andere verzorgingsproducten. Het is ook raadzaam om natuurlijke oliën te gebruiken als basis voor zelfgemaakte haarverzorgingsproducten (bijvoorbeeld een haaroliemist).
Wat zijn de meest populaire haaroliën?
Zonder twijfel arganolie, een luxe stof met regeneratieve werking, dit is de stof die regeert in de cosmeticawereld. Andere populaire producten zijn kokosolie en oriëntaalse oliën uit India. Andere oliën die graag worden gebruikt door vele vrouwen zijn, onder andere, macadamia-olie, amandelolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, wonderolie, sesamolie en lijnzaadolie. Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit de beschikbare oliën.
Kan een haaroliebehandeling het haar beschadigen?
Absoluut niet. Een haaroliebehandeling is een volledig natuurlijke haarverzorgingsmethode. Haaroliën zijn volledig veilig. Het slechtste scenario is dat zij geen effecten geven, indien niet goed gematcht. Zij zullen de haarconditie zeker niet dramatisch verslechteren, zelfs indien aangebracht in enorme hoeveelheden.
Wat is het effect van het aanbrengen van niet-overeenkomende olie?
Het matchen van de juiste olie met jouw haartype is cruciaal om de effectiviteit van de behandeling te bepalen. Goed geselecteerde oliën zullen hun missie volbrengen, de haarconditie verbeteren en alle problemen van de lokken elimineren. Aan de andere kant, niet matchende olie kan kroezing erger maken, het haar dof maken, de lokken bezwaren of kammen verhinderen. Het goede nieuw is dat deze staat niet permanent is.
Hoe bepaal ik mijn haartype?
Het haar heeft een porositeitsniveau. De gemakkelijkste manier om het type te leren is door een test uit te voeren met een glas water. Uiteraard is een bezoek aan een tricholoog (haardokter) een meer betrouwbare methoden. Hoe dan ook, terug bij de test, trek een van jouw haren uit en doe het in een glas vers water. Een haar dat snel zinkt, is beschadigd en heeft een gebrek aan vocht. Aan de andere kans, een haar dat op het oppervlak blijft drijven is gezonder en het enige dat het nodig heeft is bescherming tegen verdere schade.
Waarom is kokosolie niet geschikt om beschadigd haar mee te behandelen?
De meeste mensen zijn er foutief van overtuigd dat kokosolie ook een remedie is voor beschadigd haar. Op het internet zijn tal van artikelen te vinden over de hydraterende en regenererende werking van de olie. De waarheid is dat kokosolie wel hydrateert, maar dan indirect; wat het eigenlijk doet is waterverlies voorkomen. Vanwege het grote voordeel van verzadigde vetzuren, zal kokosolie het beste werking voor laag poreus haar (gezond haar).
Welke methode voor haaroliebehandeling is het meest effectief?
Alle haaroliemethodes zijn effectief. Zeker, de meest intensieve werking wordt geboden door een haaroliebehandeling ’s nachts. Aan de andere kant, de meest gelijkmatige verdeling van een olie wordt gegarandeerd door het haar in een kom te doen met water en olie.
Wat is haarporositeit?
Haarporositeit is een mate waarin het ‘omhulsel’ dat elk haar beschermt, beschadigd is. Het externe gedeelte van het haar bestaat uit meerdere overlappende lagen van cuticula. Wanneer de cuticula wijd openstaan, betekent dit dat de haarporositeit hoog is. In de praktijk is zulk haar ruw, stug en slecht beschermd.
Welke haarporositeit heb ik?
Er zijn drie soorten porositeit: laag, medium en hoog. Laag poreus haar is recht, moeilijk te stylen, glad en wordt gezien als gezond. Hoog poreus haar is superbeschadigd, uitgedroogd, gespleten, broos, dof, ruw, stug en heeft geen glans. Medium poreus haar wordt gecategoriseerd in het midden, maar de conditie kan verslechterd zijn.
Wat is de verbinding tussen de oliën en haarporositeit?
Oliën met andere vetzuren matchen met verschillende haartypes. Ter verduidelijking, als iemand laag poreus haar heeft, moet zij alleen cosmetische boters gebruiken om de positieve uitkomst te verkrijgen die een haaroliebehandeling kan genereren. Cosmetische boters hebben de grootste hoeveelheid verzadigde vetzuren. Als het gaat om medium poreus haar, dit type haar profiteert van een behandeling met enkelvoudig verzadigde vetzuren, terwijl hoog poreus haar moet worden blootgesteld aan meervoudig verzadigde vetzuren. En daarom is het bepalen van de haarporositeit cruciaal voor een haaroliebehandeling.
Wat kosten haaroliën?
Het kan logisch klinken, maar de kosten van een haarolie zijn afhankelijk van de olie die je wilt kopen. Ter verduidelijking, oliën uit veel voorkomende planten, waarvan de productie niet veel tijd kost, zijn natuurlijk goedkoper. Aan de andere kant, exotische oliën, zoals argan, marula of macadamia, kosten meer. ’s Werelds duurste olie komt uit de Damaskroos (Rosa x damascena).
Hoe werken haaroliën?
Haarolie-eigenschappen kunnen verrassend zijn. Natuurlijke oliën, vooral koudgeperste en niet-verfijnde, werken op een complexe manier. Zij hydrateren, voeden, versterken, regenereren, geven glans, maken glad en herstellen andere problemen met het haar. Onder hen vinden we haargroeistimulerende oliën evemals oliën welke in staat zijn om roos te elimineren, talgproductie te beperken, het haar te beschermen tegen hoge temperaturen, werken als uv-filter en veel meer.
Kunnen haaroliën de haargroei versnellen?
Ja, dat kunnen zij. Dankzij regelmatig aanbrengen van natuurlijke oliën op de hoofdhuid en in combinatie met een massage kunnen zij de haargroei aanzienlijk versnellen en ‘slapende’ haarzakjes activeren. Als gevolg van een haroliebehandeling kunnen babyhaartjes beginnen te groeien. De meest populaire oliën voor haargroei zijn wonderolie, amla-olie en Hindoe-brahmi-olie.
Kan ik een haaroliebehandeling aanbrengen terwijl ik roos heb?
Een haaroliebehandeling is gewenst om alle hoofdhuidproblemen te gaan, waaronder roos. Als een olie juist wordt gekozen (zoals Siberisch denne) kan het het werk van talgklieren reguleren door de aanmaak van overtollig talg te beperken, het kan ook anti-schimmel en antibacterieel werken, met als gevolg een aanzienlijke contributie aan het elimineren van het probleem van roos.
Zijn er contra-indicaties tegen een haaroliebehandeling?
De enige contra-indicaties zijn strikt verbonden met allergie voor een bepaalde plant. Ter verduidelijking, als een persoon allergisch is voor noten, is het niet raadzaam om hazelnoot- of walnootolie aan te brengen. Daarnaast zijn er geen andere gevallen waarin een olie niet kan worden gebruikt. Sterker nog, natuurlijke oliën zijn aanbevolen voor de behandeling van de delicate huid van pasgeborenen.
Kan een vrouw oliën aanbrengen terwijl zij zwanger is?
Ja, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen natuurlijke oliën aanbrengen. Sterker nog, het is aanbevolen om reguliere cosmetica met kunstmatige conserveermiddelen en te vervangen met natuurlijke oliën. Sommige natuurlijke oliën kuinnen ook striae en huidverkleuringen tegengaan.
Is het waar dat olie haardrogen versnelt?
Oliën kunnen de droogtijd van het haar versnellen omdat vetten niet samenmengen met het water. Wanneer een olie in het haar wordt opgenomen, duwt het water dat is opgestapeld in lokken weg. Dit is de reden waarom haar dat behandeld is met olie sneller droogt en de warmte geproduceerd door een fön verbetert de opname van olie. Op deze manier kan men de tijd die je moet besteden aan haardrogen met 50% verkorten.
Waarom zijn haaroliën beter dan reguliere conditioners?
Effectieve vervangingen van haarconditioners, maskers en balms zijn natuurlijke oliën. Zij werken niet alleen oppervlakkig maar zijn ook in staat om het haar van binnen uit te regenereren en versterken. Bovendien is de werking intenser en dankzij regelmatig gebruik, kunnen oliën permanent de haarconditie verbeteren. Daarnaast zijn natuurlijke oliën veel veiliger en matchen zij beter met de haarstructuur.
Bevatten oliën siliconen, parabenen en alcoholen?
Als we het hebben over pure, natuurlijke oliën, nee, zij bevatten geen van het hierbovengenoemde. Natuurlijke oliën zijn cosmetica die volledig vrij zijn van schadelijke stoffen. In plaats daarvan bevatten zij tal van vitamines, mineralen, vetzuren, fytosterolen en soms zelfs squalaan en andere gezonde stoffen. Siliconen, parabenen of alcoholen kunnen aanwezig zijn in oliemixen die geproduceerd worden door verschillende cosmeticamerken, daarom is het de moeite waard om de lijst met ingrediënten te bekijken voor je een bepaald haarproduct koopt.
Kan haarolie de pH-waarde van de huid balanseren?
De meerderheid van natuurlijke oliën zijn vergelijkbaar in samenstelling met de menselijke huid. Om die reden zijn zij perfect voor het penetreren van haar omdat zij de natuurlijke hydrolipidebeschermlaag van de huid opnieuw kunnen opbouwen, het niveau van talgafscheiding kunnen reguleren en een positieve invloed hebben op de pH-waarde van de huid.